Ce este valoarea?

 

Romania o tine din scandal in scandal. Ba cu maidanezii, ba cu Rosia, ba ca Bianca-i claustrofoba.

Despre unele am comentat si eu. Despre celelalte voi comenta intr-o zi.

Cel mai suparator subiect pentru mine astazi este treaba cu rinichiul lui Arsinel. Vroiam sa vorbesc despre asta mai demult, dar nu stiam de unde sa o apuc. Nici acum nu stiu, dar totusi incerc.

Acum vreo luna aflam de la TV ca Arsinel a trecut cu succes printr-o operatie de transplant renal. Ceea ce m-a surprins la momentul acela a fost faptul ca nu avea nimeni habar ca Arsinel avea probleme cu rinichii, ma rog, e o chestie personala pe care probabil ca nu vrei sa o citesti cu regularitate in ziarele de scandal.

Doua zile mai tarziu tara fierbea in 2 tabere opuse…ca de obicei. Unii se bucurau de sanatatea actorului, altii erau profund oripilati de atitudine.

Pe scurt: un foarte apreciat actor roman primeste un rinichi sanatos la varsta de 70 de ani la doar cateva zile de la verdictul ca transplantul este necesar.

Initial nu am vrut sa ma aflu in nicio tabara. Pe parcurs mi-am mai schimbat parerea…

Iar ceea ce m-a facut sa-mi schimb parerea a fost replica doctorului care a efectuat transplantul si anume ca in alegera pacientului care primeste un organ intra mai multe criterii: diagnostic, compatibilitate, valoare sociala…

Ei fratilor eu la “valoare sociala” am vrut sa crap TV-ul in 2! Adicatelea ce vrei mataluta sa spui? Datorita faptului ca el apare pe scena de vreo 30 de ani cu fix aceleasi glume si ca unii il declara MARE actor, este mai VALOROS ca un pusti deĀ 15-20 de ani care inca nu a avut timp sa traiasca pentru ca a fost legat la un aparat de dializa?

Putea sa ne dea inspe mii de motive medicale si mai putin medicale pentru care Arsinel a meritat acel transplant. Dar nu valoarea. Cine esti tu sa decizi valoarea unui om? Dupa ce criterii?

Faci minuni in sala de operatii domnul meu, dar NU esti Dumnezeu si nu TU trebuie sa decizi (conform scarii tale de valori) cine este mai mult sau mai putin valoros. Ba mai mult, cine sa traiasca!

Cat de mult a meritat Arsinel acel rinichi? Nu e este treaba mea sa judec. Dar simplul gand ca medicii din Romania prioritizeaza dreptul la viata in functie de notorietate si “valoare” ma infurie pana la Dumnezeu si inapoi!

Draga domnule doctor nu-ti doresc decat un lucru. Undeva in viitor, cineva care nu te cunoaste, sa puna o valoare vietii tale. Atat!

This entry was posted in Random stuff. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 − four =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>