De ce nu BLW?

 

In Romania a aparut in nou trend in ingrijirea bebelusilor. In aria diversificarii. Baby lead weaning, pe scurt BLW a pus stapanire pe mintile multor mamici. Principiul este simplu, ii oferi copilului o varietate de alimente si el alege ce si cat mananca.
Nu sunt nici pediatru, nici nutritionist, nici psihiatru. Sunt doar mama, iar in calitate de mama sunt total impotriva acestui curent.
De ce nu BLW?
1. Conform “regulilor” blw, copilul pana la FIX 6 luni este incapabil sa digere orice altceva in afara de lapte (partial adevarat). Dupa 6 luni poate manca ORICE (in afara de zahar si sare). Este incredibil cum in 24h sistemul digestiv al unui bebelus se schimba complet!
2. Alergii alimentare. Conform blw, daca “nu te stii cu alergii”, nu evita sa ii dai copilului alimente cu potential alergen. Ba chiar “noile studii” indica faptul ca, introduse din timp, impiedica dezvoltarea alergiilor. Hai, nu pe bune! Ca daca eu si tac-su nu suntem alergici atunci nici ea nu e? FALS, copiii se pot naste cu propriile lor alergii. Si una e sa ii provoci un soc alergic unui copil de 6 luni, alta e la un copil de 1 an. Dar, ma rog, poate unul din motto-urile nespuse alte metodei blw o fi “eu te-am facut, eu te omor”…
3. Copilul isi alege ce vrea sa manance pentru ca el stie mai bine. Adica bebelusul e atat de in-touch cu propriul organism incat stie instinctiv de ce are nevoie. Pai eu le-as provoca la un experiment pe mamici: pe langa un mar si un morcov sa puna si un rahat de caine pe masa. Cam ce ne facem daca il alege si ce am intelege noi de aici?
4. Mancarea-bucati. Copilului BLW-uit nu i se da mancare pasata. I se pun bucati pe care el le musca si mesteca. Si de aici am urmatoarele griji:
  4.1 cu ce musca si mesteca pt nu are dinti?
  4.2 bucatile intregi inghitite pot duce la inec si chiar deces
  4.3 bucatile NU sunt digerate de catre stomac si eliminate ca atare. Oricat de bat ele cu pumnul in piept, dupa varsta de 6 luni, laptele nu mai este suficient pentru a acoperi nevoile nutritionale ale unui copil cu dezvoltare fizica si neurologica exponentiala!
4.4 masa trebuie sa fie o joaca nu o corvoada. Bai, pe asta o inteleg, daca tot nu are niciun aport nutritional macar sa fie fun. Ce daca iti umple bucataria de mancare, ce daca trebuie sa ii faci baie din cap pana-n picioare de 3 ori pe zi, distractie sa fie!
4.5 copiii hraniti cu lingurita sunt indopati. Pe langa faptul ca este fals, mi se pare si o nesimtire din partea celor care isi exprima ideea asta. In primul rand pentru ca, atunci cand s-a saturat, un copil NU mai deschide gura! In al doilea rand ne portretizeaza pe noi, mamele, ca pe niste monstri care vârã cu ura si forta mancare in bietii copii.
4.6 copiii blw-uiti mananca cu tacamuri mai devreme. Iar fals! Stiu multi copii diversificati normal care la 1 an mancau singurei cu furculita. Asta depinde de cat de repede li se dezvolta dexteritatea.
Nu vrea sa mi se povesteasca de Gigel al-nu-stiu-cui care la 6 ani il hraneste mama cu lingurita. Copilul ala ori are niste probleme neurologice, ori e super-razgaiat (inclin spre a doua varianta). Nu vreau sa mi se spuna ca cei diversificati normal nu se dezvolta armonios. Avem miliarde de exemple sa infirme acest lucru.
Singura cale pentru o dezvoltare armonioasa este folosirea unui regim alimentar sanatos si variat.
Mor cand aud “copilul meu alege ce vrea si alege numai sanatos”, de parca o data cu introducerea linguritei ii induci si pofta de ciocolata, chipsuri si pufuleti. Aici tine de felul cum ti-l cresti nu de forma in care ii dai mancarea.
Personal nu am ales si nici nu voi alege vreodata BLW. Atata timp cat eu si alte milioane de oameni am crescut bine sanatosi cu diversificarea clasica, nu vad de ce as experimenta pe propriul copil.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 9 = sixteen

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>