Din lumea celor care nu cuvanta

 

In weekendul acesta au vuit canalele de stiri cu vanatoarea de ursi ucigasi din Dambovita. Un urs (sau mai multi) a ucis doi oameni, a ranit alti doi, a furat un porc si un vitel. Si uite asa, cu turle, trambite si caini de vanatoare au plecat concetatenii nostri la vanat de criminal(i). Au ucis un urs care, dupa expertizare, s-a dovedit nevinovat.

Pe mine actiunea asta ma scarbeste la propriu mai ales ca pare iesita din categoria “ca la romani”.

Nu le asiguram animalelor salbatice un habitat normal. Intram pe teritoriul lor, ii privam de hrana si adapost dupa care ne dam cu fundul de pamant ca , vezi Doamne, ne ataca. Dar daca au ce manca s-a intrebat cineva? Se apropie de perioada de hibernare in care ursii mananca excesiv. Fructe de padure nu mai au pentru ca le-au adunat unii si altii pe nerasuflate (nu ii judec pentru ca sunt oameni care daca nu fac asta nu pot pune un codru de paine pe masa). Dar Directia Silvica sau cum mama ei s-o mai numi ar trebui sa le asigure salbaticiunilor hrana necesare. De ce credeti ca au furat un porc si un vitel? De dragul aventurii? Si lor le este la fel de frica de noi cum si noua ne este de ei.

Ca sa vezi lectie de la Doamne-Doamne, una dintre victime era braconier. Nah, ce ti-e si cu Karma asta…

Am postat pe FB o poza la care am pus urmatorul comentariu: Daca oamenii care ucid nu sunt vanati si omorati, de ce am face asta cu ursii? Mai bine am avea mai multa grija de ei si de habitatul lor pentru a preveni astfel de incidente.

Cineva a avut impresia ca ii pun pe picior de egalitate. Nu ii pun. Pentru ca ucigasii bipezi ar trebui sa aiba daca nu discernamant, macar constiinta. Unui animal nu-i poti cere asta. Un animal nu se bazeaza decat pe instinctele lui primordiale pe care nu i le putem judeca si nici nu-l putem condamna.

Ursii astia “ucigasi” ar trebui tranchilizati si relocati nu omorati fara mila.

De ursii astia ar trebui sa avem grija. Ar trebui sa ne asiguram ca au cele trebuie pentru a putea preveni astfel de incidente. Dar, tot ca la romani, mai intai trebuie sa se intample o catastrofa pentru a lua masuri. Iar masurile sunt, de cele mai multe ori, hazardate si gresite.

Nu-i nimic…poate in 10 ani ii omoram pe toti si scapam de-o grija…

Rusine!

 

 

This entry was posted in Ina's tangled mind. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


seven − = 3

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>